{ "title": "Biftek Et", "image": "https://www.biftek.gen.tr/images/Biftek-Et-32.jpg", "date": "20.01.2024 08:21:11", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Biftek et, Hayvanın diz ekleminin üst kısmına biftek et denir. Alt kısmı inciktir. Biftek et, buttan, böbreğin altından çıkar. Biftek et hayvanın en kıymetli yeridir. Etin bu kısmında sinir ve yağ neredeyse hiç yoktur. Özellikle genç danalardan çok güzel ve lezzetli biftek et elde edilir. İyi bir biftek et, yumuşak ve sulu olur. Biftek etinde yer alan noktalar ve dalgalar bize biftek et ile ilgili bilgiler verir. Biftek üzerinde ince yazıları andıran çizgiler ne kadar çoksa o biftek et o kadar sulu ve lezzetli demektir. Bunun sebebi pişerken eriyen o yazı yağlarının kas aralarını sulandırıp yumuşaklık ve lezzet katmasından kaynaklıdır. Diğer bir ayrıntı ise etin dinlendirildikten sonra pişirilmesi. En az bir gün önceden buzdolabı poşetinde içi hava almayacak ve hava olmayacak şekilde kapatılarak bekletilmelidir. Öncelikle pişireceğiniz biftek eti asla dönmeyin. Dövülmüş etin orta yeri çok pişeceğinden dolayı kayış gibi hoş olmayan bir sonuç doğurur. Biftek eti kalın parçalar halinde temin edin. Biftek et en güzel mangalda ızgarada pişirilir. Eğer mangal yakma şansınız yoksa yapışmaz yüzeyli tavalarla aynı şekilde rivayet edilerek evde de biftek et pişirilebilir.

Biftek et nasıl pişirilir? Mangalı yakmaya başlamadan önce biftekleri buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında bekletin. Bu sayede kalın bifteğin orta kısmının daha kolay pişmesini sağlamış olursunuz. Etin üst tarafında fazla yağ var ise bu kısmı temizleyin. Aksi taktirde pişme esnasında yağlar ateşe temas eder ve ateş alev alıp biftek etin üzerine is yapar. Hoş olmayan bir koku, etin renk kalitesini düşürür ve alev yanığı kanserojen risk taşır. Pişirme esnasında karşılaşırsanız, eti uzaklaştırıp tuz serperek alevi söndürdükten sonra devam edin. Orijinal bir biftek et yemek istiyorsanız eti Marine etmeyin. Izgaradan önce biftekleri tuzlamayın. Bifteği tuzlamak yüzeyin kızarmasını önler. Mangalda bol miktarda köz olması lazım. Etin pişeceği ısı çok yüksek olmalıdır. Biftek etleri koyacağınız ızgarayı yağlayın. Etleri koyar koymaz biftek etler ızgaraya yapışacaktır. Biraz bekleyin etler kendini bırakınca maşa yardımıyla çevirin, çatal asla kullanmayın. Çatal ile ete delik açmanız halinde içindeki suyu dışarı akar. Yaklaşık 10 dakika kadar iki kez çevirerek pişmesini bekleyin. Üzeri kızarınca maşa ile hafif bastırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Pişen biftek etleri servis edebilir sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Allah herkese biftek et alabilecek kazanç ve ağız tadıyla yiyebilecek sağlık versin.
" } ] }