{ "title": "Biftek Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.biftek.gen.tr/images/Biftek-Nasil-Pisirilir-39.jpg", "date": "19.01.2024 01:56:00", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Biftek nasıl pişirilir? Sorusunun cevabı et seven herkesin merak ettiği sorulardan birisidir. Öyle ki et fiyatları ülkemizde çok yüksek olmasına karşın yılda en az bir kere et bolluğu yaşanmaktadır. Bunun nedeni Kurban bayramıdır. Onun dışında biftek vücut geliştirme sporcularının tercih ettiği zengin proteinli bir besindir. Ayrıca hazırlanmasıda çok kolay olduğu için tercih edilir. Genellikle pirinç pilavıyla ve patates püresiyle servis edilir. Biftek terbiyesi ve pişirme yöntemiyle ya lokum gibi olur ya da lastik gibi olur. En ideal biftek tadı dışının hafif kuru ve pişmiş içinin ise sulu olmasıdır. Bunun için en dikkat edilmesi gereken konulardan biri pişirmedir.

Biftek nasıl pişirilir konusuna gelince, en ideal pişirme yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Mühürleme: Çok fazla yemek programı izleseniz dahi pek fazla duymadığınız bir biftek pişirme yöntemidir. Çünkü genellikle usta şeflerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bu yöntemle etin dışı çok güzel kızarırken içi ise az pişmiş ve sulu kalıyor. Mühürleme yöntemiyle biftek pişirmek için etinizi 2-3 kalınlığında dilimleyin. Kesinlikle çok kalın ve çok ince olmamasına dikkat edin. İçindeki suyu kaybetmemesi için asla \"dövmeyin\". Antrikot, döş ya da bonfile kısmı en ideal tercihlerdir, fakat istediğiniz bölgeden elde ettiğiniz bifteğin her tarafını ay çiçek yağı ile yağlayın. Üzerini kalın deniz tuzuyla terbiye edin. Daha önceden çok yüksek ısıda ısıtılmış demir döküm tavaya bifteği bırakın. Teflon tavalar mühürleme için çok uygun değildir. Biftekten ilk koyduğunuz anda çok fazla duman ve cızırtı çıkabilir fakat bu normaldir. Eti 2 dakika sonra çevirin ve 2 dakika sonra ateşi orta dereceye düşürün ve pişirmeyi yavaşlatın. Etinizin pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal veya bıçak batırmayın. Aksi halde içindeki suyu kaybedecektir. Bu da etin kurumasına yol açar. Et piştikten sonra tavanın kapağını kapatıp ateşi söndürün. 5-6 dakika bifteğinizi dinlendirin. Şeritler halinde keserek servis edin.

Dinlendirme: Etin çok bilinen \"lokum\" kıvamına gelmesini sağlayan bir yöntemdir. 2 tür dinlendirme vardır. Bunlardan biri kuru, diğeri yaş dinlendirme olarak bilinir. Burada yaş dinlendirme yapmak gerekiyor. Bifteği pişireceğiniz büyüklükte kesip taze kekik vakumlu poşetlerde eksi derecede derin dondurucu veya buzdolabında en az 4-5 gün saklayın. Ardından etinizi çıkarın ve yumuşamasını bekleyin. Buzlanması sökülen eti taze fesleğen, biberiye, taze kekik ve kalın deniz tuzuyla terbiyeleyin. Üzerine bir miktar zeytinyağı ve kırmızı şarap dökün ve bifteğin her tarafına dağıtın. Tekrar dinlenmesi için 1 saat buzdolabında bekletin. Tuzu çok fazla katmanız zararınıza olmayacaktır. Çünkü biftek tuzu tamamıyla içine çekmeyecektir. Tuzlama sadece etin yüzeyinin daha iyi renk alması için yapılmalıdır. Hafif ısınmış demir döküm tavaya etinizi bırakın ve en kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika pişirin. Et muhtemelen suyunu salacaktır. Diğer tarafını çevirin 10 dakika da o şekilde pişirin. Altını kapatın ve 10 dakika kapağı kapalı bir şekilde bekletin. Saldığı suyun bir kısmını geri çekecektir.

Rosto: Kalın parçalı etlerin kesilmeden pişirilip kesildikten sonra parçalara ayrılması işlemidir. Genellikle büyük baş hayvanların butlarından elde edilen büyük parçalı biftek çeşididir. Yağsız ve sinirsiz bir bölgedir. Kasaplarda \"nuar\" ismiyle satılır ve diğer etlere göre ortalama yüzde 50 daha pahalıdır. Nuar etini buzluktan çıkarıp bir gece buzdolabında bekletin. Ardından oda sıcaklığında pişirmeden önce bir saat bekletin. Eti pişirmeden önce aralarında 2 cm boşluk olacak şekilde kalın, pamuklu bir iple bağlayın. Tuz karabiber ve kekik ile terbiye edip her tarafına tereyağı sürün. Bir tavada her tarafı kızarana kadar pişirin. Ardından daha önce ısıttığınız 160 derece fırına sürün ve 20 dakika bekleyin. Etinizi çıkarın ve iplerini sökün. İplerin iz bıraktıkları yerden biftek şeklinde dilimleyin.
" } ] }