{ "title": "Biftek Sosu", "image": "https://www.biftek.gen.tr/images/Biftek-Sosu-89.jpg", "date": "20.01.2024 11:45:15", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "
Biftek sosu, etin pişirilmeden marine edildiği ve lezzetli olmasını ve yumuşak tüketilmesini sağlamak amacıyla bir çeşit ön pişirme biçimi diyebiliriz. Bunun için herkesin tercih ettiği bir yöntem kullanılmaktadır. Genellikle süt veya soğan kullanılmaktadır. Fakat beyaz et türlerinde bu ikili güzel bir sos oluşturmuş olsa da biftek etinde yani kırmızı ette aynı sonucu vermemektedir. Bu soslar kısa süre bekletildiğinde, etin sinirlerinin yumuşamasına ters etki oluşturmaktadır. Bu sebeple sosun kullanımında süre çok önem arz etmektedir. Örneğin sadece biftek sosu hazırlamak değil, bunu nasıl uygulamanız gerektiğini de bilmek zorundasınız. Biftek soslanmandan tüketildiğinde, sert, terbiye edilmediğinden istendiği gibi lezzetli pişmez ve sadece et tüketmiş oluruz aroması olmaz. Bu sebeple çok kısa bir zaman ayırarak etinizi daha lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.

Biftek sosu için çoğunlukla salça, süt, yoğurt, bitkisel yağ, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Bunların içeriği güçlü asitlerden oluşmaktadır ve etin sinirlerine farklı etkiler yapmaktadır. Bu malzemeler karıştırılarak, biftek etinin en az bir gece sosun içinde bekletilmesi gerekmektedir. Çok acele ediyorsanız en az dört ve beş saat bekletmelisiniz. Bir gece bekleyen bifteği yağda bile pişirseniz çok yumuşacık olur. Fakat sadece bifteğin soslamasının değil, pişirmesine de dikkat edilmesi gerekir. Uzmanlar biftek pişirme işleminde sıkça mühürleme işleminden bahsetmektedirler. İşte bu yöntemi bizlerde kullanmalıyız. Yüksek ısıda eti pişirmeye başlamalı, daha sonrasında ocağı ya da ızgarayı kısmalıyız. Bu sayede etin dışı pişecek, içi yumuşak ve lezzeti de içinde kalacaktır. Bu sayede lezzetli bir biftek tüketebileceksiniz.

Biftek sosunun gerekli malzemeleri
Biftek sosumuzun yapılışını atlatmaya başlayalım hadi bakalım

Biftek sosunu hazırlamak için bir kabın içinde sütü, sıvı yağı çırpıyoruz. Ardından buna rendelenmiş kuru soğanı veya suyunu, karabiberi, kekik ve tuzu ilave edip iyice çırpıyoruz. Bu sayede biftek sosunu hazırlamış olduk. Biftekleri sosa bulayarak, bir kabın içine yerleştiriniz. Ağzını kapatarak, buzdolabında belirttiğimiz gibi en az bir gece bekletiniz. Daha sonrasında tarif ettiğimiz gibi mühürleme yaparak bifteğimizi pişirebiliriz. Ağzınızda dağılan, lezzetli bir et tükettiğinizin farkında olacaksınız. Biftek sosunu bundan sonra etlerinizden eksik etmeden kullanmayı tercih edeceksiniz.

Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }