{ "title": "Biftek Tantuni", "image": "https://www.biftek.gen.tr/images/Biftek-Tantuni-67.jpg", "date": "19.01.2024 05:04:02", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Biftek Tantuni, Mersin bölgesine has olan bir yemektir. İster tavuk etinden ister kırmızı etten hazırlanabilir. Kırmızı etin pişmesi uzun sürdüğü için ön hazırlık olarak mutlaka haşlanır. Fakat kırmızı et olarak biftek tercih edilecekse haşlama işlemine gerek kalmadan soteleme yöntemi ile tantuni hazırlanabilir. Hazırlanan et zengin baharatlarla harmanlanarak genellikle lavaş içerisinde servis yapılır. Pilav yanında servis yapıldığı da görülmüştür fakat en yaygın olarak lavaşla servis yapılanıdır. Tantuninin en büyük özelliği etlerin olabildiğince ufak olmasıdır. Et ne kadar minik olursa tantuninin lezzeti de bir o kadar güzel olur. Tantuni genelde dışarıda yenilse de evde yapımı da oldukça kolaydır. Zahmetli gibi görünse de çok fazla el oyalamadan kısa sürede hazırlanır.

Biftek Tantuni İçin Gerekli Malzemeleri

Lavaş hamuru için
İç harç için
Biftek Tantuni Nasıl Yapılır?

Biftek tantuni yapımına öncelikli olarak lavaş hazırlığından başlanır. Bunun için derin bir kâseye un konularak ortası havuz gibi açılır. İçerisine tuz ve zeytinyağı eklenir. Yavaş yavaş ılık su ilavesi yapılarak un kenarlardan ortadaki havuza toplanarak yoğrulmaya başlanır. Ilık su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Lavaş hamuru ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır. Hamurun kıvamına göre su ya da un ilavesi yapılabilir. Hamur hazırlandıktan sonra dinlenmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilmelidir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlığı yapılır. Önce biftek etleri çok küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve yıkanır. Süzülmesi için süzgeçe alınarak bir kenarda bekletilir. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince kıyılır. Domatesler küp şeklinde doğranır. Biberlerin sap kısımları kesilerek tohumları ayıklanır ve halka şeklinde doğranır.

Tüm malzemeleriniz hazırsa tantuni yapımına geçilebilir. Tantuni pişirilirken saç tava kullanılır. Evinde saç tavası olmayanlar geniş ve ince tabanlı bir tava tercih edebilir. Etlerin pişeceği sacın orta kısmına biraz sıvı yağ ilave edilir. Yağ ısınınca biftekler sacın orta kısmına alınır ve sotelenmeye başlanır. Etlerin rengi değişince içerisine sivri biberler ilave edilir. Bu esnada sacın kenarları hafif yanabilir. Bunu önlemek için sacın kenarlarına birkaç damla su damlatılır. Biberler sotelendikten sonra domatesler ilave edilir. Domatesler eriyip yumuşadıktan sonra tantuninin baharatları ve tuzu ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için etler 2-3 dakikada daha kavrularak ocaktan alınır. Ayrı bir yerde kırmızı soğanların baş kısımları kesilir ve yarım ay şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayrılarak temizlenir ve ince kıyılır. Soğan ve maydanozlar küçük bir kâsede üzerine biraz tuz serpilerek karıştırılır. Son olarak lavaşlar hazırlanır. Lavaşlar sıcak olarak yenileceği için en son hazırlanmasında fayda vardır.

Hazır hale gelmiş olan tantuniyi lavaşın ortasına koyun. Önceden doğranan maydanozları da lavaşın içine serpin ve rulo şeklinde sararak sunum yapın.

Afiyet olsun.

" } ] }