{ "title": "Biftek Yemekleri", "image": "https://www.biftek.gen.tr/images/Biftek-Yemekleri-12.jpg", "date": "19.01.2024 10:40:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Biftek yemekleri, biftek, dana etinden dilimlenerek kesilen, ızgara ya da kızartma yöntemiyle pişirilen et parçalarına verilen genel addır. Avrupa, ABD gibi ülkelerde ve bizim ülkemizde biftek oldukça yaygın şekilde tüketilir. Dana etinden elde edilen ve oldukça lezzetli bir et türü olan biftek, piştikten hemen sonra yenmelidir. Soğuduğunda yenmesi oldukça güç olur ve lezzetini kaybedebilir. Biftek genelde patates püresi, haşlanmış patates ya da patates kızartması ile servis edilir. Ayrıca pirinç pilavıyla da servis edilebilen bir et türüdür. Biftek farklı şekillerde hazırlanarak ortaya değişik biftek yemekleri çıkartılabilir. Ana öğünlerde tercih edilebilecek değişik biftek yemekleri tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Fırında kolay biftek için gerekli malzemeler
Fırında kolay biftek nasıl yapılır?

Zeytinyağı ve hardal geniş bir kabın içinde iyice harmanlanır. Sarımsaklar ufak ufak doğranır ve toz biberle beraber karışıma eklenir. Patates soyulduktan sonra çok kalın olmayacak şekilde halka doğranır. Biftek ve patatesler fırın poşetine alınarak üzerine hazırlanan sos dökülür. Poşetin ağız kısmından tutularak sosun patates ve bifteklere tamamen geçmesi için iyice sallanır. Üzerine son olarak kekikler eklenip poşetin ağzı aparatıyla bağlanır. Poşetin birkaç yerinden kürdanla delik açılır ve fırın tepsisine alınır. Fırın 200 dereceye ayarlanıp yemek fırına verilir. Yaklaşık 50 dakika kadar pişirilerek fırından alınır ve hemen servise sunulur.

Afiyet olsun.

Soslu biftek için gerekli malzemeler
Soslu biftek nasıl yapılır?

Biftekleri hafif kızartmak için uygun bir tavaya yeterince sıvıyağ eklenip, kızdırılır. Kızan yağda biftek parçaları arkalı önlü hafif olacak şekilde kızartılır. Basınçlı tencerenin tabanına kızartılan biftekler dizilir. 8 parça biftek kullanıldığı için tek sıra değil iki sıra üst üste dizilir. Domatesin kabukları soyulup rendeden geçirilir. Çukur bir kabın içine alınarak üzerine salça ve sıcak su eklenip karıştırılır. Elde edilen sos basınçlı tencereye bifteklerin üzerine aktarılır. Burada domates yerine kışlık hazırlanan domates sosu da kullanılabilir. Bifteklerin üzerine eklenen sos biftekleri tamamen kapatmazsa bir miktar ilave yapılabilir. Arpacık soğanlar soyularak tencereye atılır. Sarımsaklar tercihe göre tüm ya da ikiye bölünür ve malzemelerin üzerine eklenir. Ardından tuz ve baharatlar ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Yemek kısık ateşe alınarak 25 dakika kadar pişirilir. Açıldığında eğer pişmemişse pişme süresi uzatılır. Yanında pirinç pilavı ya da patates kızartmasıyla sıcak olacak şekilde servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sebzeli biftek sarma için gerekli malzemeler
Terbiye için
Üzeri için
Sebzeli biftek sarma nasıl yapılır?

Biftekler bir gece önceden lezzetini arttırmak için terbiyeye yatırılır. Terbiye için sıvıyağ, karabiber ve tuz karıştırılır. Elde edilen karışım bifteklerin üzerine eşit şekilde sürülür. Bu şekilde etler bir gece bekletilir. Ertesi gün biftekler streç film arasına sarılarak et döveceğiyle iyice inceltilir. Sebzelerin tümü jülyen şekilde doğranır. Mantarlar ince dilimlenir. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak tüm sebzeler kızgın yağda sotelenir. Sotelenen sebzelere tuz ve karabiber eklenir. Yumuşayan sebzeler ocaktan alınarak, inceltilen biftek dilimlerine eşit şekilde paylaştırılır. Her bir biftek rulo şeklinde sarılıp bir kürdanla tutturulur. Yanmaz bir tavaya yeterince sıvıyağ alınıp kızdırılır. Sarılan biftekler kızgın yağda arkalı önlü olacak şekilde hafif kızartılır. Hafif kızaran sarmalar fırın tepsisine dizilir ve her birinin üzerine bir dilim kaşar yerleştirilerek fırına verilir. Fırında kaşar eriyene kadar bekletilerek fırından alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }