Biftek Tantuni

Biftek Tantuni, Mersin bölgesine has olan bir yemektir. İster tavuk etinden ister kırmızı etten hazırlanabilir. Kırmızı etin pişmesi uzun sürdüğü için ön hazırlık olarak mutlaka haşlanır. Fakat kırmızı et olarak biftek tercih edilecekse haşlama işlemine gerek kalmadan soteleme yöntemi ile tantuni hazırlanabilir. Hazırlanan et zengin baharatlarla harmanlanarak genellikle lavaş içerisinde servis yapılır.
Pilav yanında servis yapıldığı da görülmüştür fakat en yaygın olarak lavaşla servis yapılanıdır. Tantuninin en büyük özelliği etlerin olabildiğince ufak olmasıdır. Et ne kadar minik olursa tantuninin lezzeti de bir o kadar güzel olur. Tantuni genelde dışarıda yenilse de evde yapımı da oldukça kolaydır. Zahmetli gibi görünse de çok fazla el oyalamadan kısa sürede hazırlanır.

Biftek Tantuni İçin Gerekli Malzemeleri


Lavaş hamuru için

  • 4 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su

İç harç için

  • 4 parça biftek
  • 3 tane yeşil sivri biber
  • 3 tane domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet kırmızı soğan
Biftek Tantuni Nasıl Yapılır?

Biftek tantuni yapımına öncelikli olarak lavaş hazırlığından başlanır.
Bunun için derin bir kâseye un konularak ortası havuz gibi açılır. İçerisine tuz ve zeytinyağı eklenir. Yavaş yavaş ılık su ilavesi yapılarak un kenarlardan ortadaki havuza toplanarak yoğrulmaya başlanır. Ilık su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Lavaş hamuru ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır. Hamurun kıvamına göre su ya da un ilavesi yapılabilir. Hamur hazırlandıktan sonra dinlenmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilmelidir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlığı yapılır. Önce biftek etleri çok küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve yıkanır. Süzülmesi için süzgeçe alınarak bir kenarda bekletilir. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince kıyılır. Domatesler küp şeklinde doğranır. Biberlerin sap kısımları kesilerek tohumları ayıklanır ve halka şeklinde doğranır.

Tüm malzemeleriniz hazırsa tantuni yapımına geçilebilir. Tantuni pişirilirken saç tava kullanılır. Evinde saç tavası olmayanlar geniş ve ince tabanlı bir tava tercih edebilir. Etlerin pişeceği sacın orta kısmına biraz sıvı yağ ilave edilir. Yağ ısınınca biftekler sacın orta kısmına alınır ve sotelenmeye başlanır. Etlerin rengi değişince içerisine sivri biberler ilave edilir. Bu esnada sacın kenarları hafif yanabilir. Bunu önlemek için sacın kenarlarına birkaç damla su damlatılır. Biberler sotelendikten sonra domatesler ilave edilir. Domatesler eriyip yumuşadıktan sonra tantuninin baharatları ve tuzu ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için etler 2-3 dakikada daha kavrularak ocaktan alınır. Ayrı bir yerde kırmızı soğanların baş kısımları kesilir ve yarım ay şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayrılarak temizlenir ve ince kıyılır. Soğan ve maydanozlar küçük bir kâsede üzerine biraz tuz serpilerek karıştırılır. Son olarak lavaşlar hazırlanır. Lavaşlar sıcak olarak yenileceği için en son hazırlanmasında fayda vardır.

Hazır hale gelmiş olan tantuniyi lavaşın ortasına koyun. Önceden doğranan maydanozları da lavaşın içine serpin ve rulo şeklinde sararak sunum yapın.

Afiyet olsun.

19.01.2024 05:04:02
Biftek Tantuni ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biftek Tantuni Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biftek Tantuni"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biftek Marine

Biftek Marine, ederken bazı kurallara duyduğunuz takdirde lezzetli ve yumuşacık bir biftek yememenize hiçbir neden olmaz. Sadece nelerle ve hangi malzemelerl...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Biftek

Fırında salçalı biftek, patates püresi ve pilavla birlikte akşam gelecek misafirlerinizi ağırlayacak kadar güzel bir tariftir. Sadece bifteğin yumuşacık pişm...
Devamını Oku

Biftek Yemekleri

Biftek yemekleri, biftek, dana etinden dilimlenerek kesilen, ızgara ya da kızartma yöntemiyle pişirilen et parçalarına verilen genel addır. Avrupa, ABD gibi ...
Devamını Oku

Soslu Biftek

Soslu biftek, Biftek hayvanın en güzel en yumuşak bölümünden elde edilen tavada ya da ızgarada pişirilen et dilimidir. Dana eti ya da sığır etinden elde edil...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek, harika bir ana yemek olarak servis edilebilir. Ancak tarifi hazırlarken özenli olmalısınız. Biftek olması gerektiği gibi pişirilmezse se...
Devamını Oku

Fırında Soslu Biftek

Fırında soslu biftek, fırın yemekleri her zaman misafirlerimizin gözüne daha güzel görünür üstelik çoğu yemeği tencere yerine fırında pişirmek de daha k...
Devamını Oku

Yumuşak Biftek Nasıl Pişirilir

Yumuşak biftek nasıl pişirilir, pek çok kişi yumuşak bir biftek pişirmek için kısık ateşte eti pişirmeyi deneyebilir. Ancak bu şekilde bifteğin suyu daha doğ...
Devamını Oku

Biftek Izgara

Biftek ızgara, eğer doğru yöntemle pişirilirse yumuşacık ve lezzetli olur. Biftek bildiğiniz gibi etin antrikot kısmıyla kıyaslandığında daha sert olur. Gene...
Devamını Oku

Domates Soslu Biftek

Domates soslu biftek, özel davetlerde sunabileceğiniz oldukça lezzetli bir tariftir. Biftekle yapılan çok farklı tarifler vardır. Ama salçalı, domates soslu ...
Devamını Oku

Biftek Fırında

Biftek Fırında, Biftekleri önceden et sosu hazırlayıp soteleyin sabahtan ve akşama kadar buzdolabında dinlendirin. Böylelikle dinlenen biftekler daha lezzetl...
Devamını Oku

Salçalı Biftek

Salçalı Biftek, Herkesin bayılarak yediği bir et yemeği vardır mutlaka benim ve ailemin en sevdiği et yemeği ise salçalı biftektir. Ben bu tarifi salçal...
Devamını Oku

Kobe Bifteği

Kobe bifteği, Japonya'da Wangyu bölgesinde özel olarak yetiştirilen hayvanlardan üretilen Kobe bifteği Dünyanın en pahalı eti olma özelliğine sahiptir. Bunun...
Devamını Oku

Biftek Terbiyesi

Biftek terbiyesi ile etinize tat katabilir ve etin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Terbiye edilmeden daha sonra baharat eklemesi yapılan etler o lezzetleri i...
Devamını Oku

Tavada Biftek

Tavada Biftek, Birçok kişi harika lezzetli biftek pişirmek ister, ancak pişerken etin sertleşip kayış gibi olmasından tereddüt eder. Biftek pişirmenin oldukç...
Devamını Oku

Biftek Et

Biftek et, Hayvanın diz ekleminin üst kısmına biftek et denir. Alt kısmı inciktir. Biftek et, buttan, böbreğin altından çıkar. Biftek et hayvanın en kıymetli...
Devamını Oku

Biftek Kaç Kalori?

Biftek kaç kalori, et tüketmek sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Dananın diz ekleminin üst kısmında bulunan, kalın et parçasına biftek denir. Dananı...
Devamını Oku

Mantarlı Biftek

Mantarlı Biftek, bu tarif enfes bir et yemeği tarifidir. Mantarın o enfes tadı biftek eti ile gerçekten de müthiş oluyor. Bu et yemeği tarifini kesinlik...
Devamını Oku

Biftek Kızartma

Biftek kızartma, çoğu kişinin hayır diyemeyeceği kadar lezzetli olur. Bazıları eti salçalı, soslu severken, bazıları da bu tarifte olduğu gibi kızartılmış şe...
Devamını Oku

Dana Biftek

Dana Biftek, etin en güzel yeridir. Akşam yemeğinde şöyle bir et ziyafeti çekelim diyor iseniz dana biftek tam size göredir. Et yemeği seven bir kişi için da...
Devamını Oku

Patatesli Biftek

Patatesli Biftek hem mideye hem de göze hitap eden bir yemek çeşididir. Hazırlanması ve pişirmesi kolay bir yemek tarifidir. Acil yemeğe gelecek misafirlere ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biftek Tantuni
Mantarlı Biftek
Biftek Kızartma
Dana Biftek
Patatesli Biftek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024