Biftek terbiyesi ile etinize tat katabilir ve etin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Terbiye edilmeden daha sonra baharat eklemesi yapılan etler o lezzetleri içine çekmediği için tat bütünlüğü sağlanmamış olur. Biftek terbiye süreleri en az 1 saat olmalıdır. Diğer hallerde süre uzadıkça etin dışına katacağınız malzemelerin özünü çekme oranı yükselecektir.
Böylece etin kendine ait bir aroması oluşur.
Biftek terbiyesi yaparken kesinlikle asitli içecekler, maden suyu ve limon kullanmamalısınız. Bunlar etin lezzetinin kaybolmasına ve besin değerlerinin düşmesine neden olur. Eti terbiye etmeden önce kesinlikle dinlenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca dövülmemiş ve bu şekilde suyunu muhafaza etmiş biftekler tercih edilmelidir. Bu yüzden kasaptan alacağınız eti seçerken dinlenmiş etleri tercih edebilirsiniz.
Biftek terbiye yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bifteğin üzerine bir adet kuru soğanın rendelenmiş suyu, yarım su bardağı süt ve 1 dal taze biberiye eklenir ve masajla ete yedirilir. Sonra üzeri buzdolabı poşeti ile kaplanarak havayla teması kesilir. Buzdolabında ortalama 2 gün bekletilir ve terbiye işlemi tamamlanmış olur.
- Bir kâseye alınıp tuzlanır. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı eklenir. (Zeytinyağı eti yumuşatır). 2 gün buzdolabında bekletilir. Ardından yağdan çıkarılır. Üzerine dövülmüş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası, 1 tatlı kaşığı pul biber ve karabiber ile iyice karıştırılarak buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
- Bifteği şalgam suyuna yatırın. 1 gün buzdolabında bekletin. Ardından şalgamdan alıp baharatlarla her tarafını ovun. 1 günde öylece buzdolabında bekletin.
- Bifteğin üzerine ay çiçek yağı ve yarım çay bardağı kırmızı şarap dökün. İyice masaj yaparak etin her tarafına yayın. Üzerine taze biberiye, fesleğen ve kekik ekleyerek tekrar ovun. Vakumlu bir poşete alarak buzdolabında 4-5 gün dinlendirin.
Yukarıda sıralanan biftek terbiye yöntemlerini isteğinize göre değiştirebilir ve çoğaltabilirsiniz. Veya birleştirip kendi terbiye şeklinizi de yansıtabilirsiniz. Ünlü şef Arda Türkmen'in dediği gibi "Herkes kendi mutfağının şefidir. ".
21.01.2024 00:19:15