Biftek

Biftek, dana etinden hazırlanan et parçasıdır. Yaklaşık 3-4 cm kalınlığında dilimler şeklinde hazırlanan biftek genellikle ızgara, kızartma ve soslu şekillerde pişirilir. Kolay pişmesi açısından biftek etinin, etin liflerine dik açıda kesilmesi gerekir. Sıcak yenmesi tavsiye edilir. Herkesin severek yediği biftek, özel aşamalardan geçirilerek pişirilmektedir.
İyi pişmiş, yumuşak ve lezzetini koruyan bir biftek pişirmek için, uzmanların önerilerine uyulmalıdır. Özel davetlerin en önemli tercihi olan, etin en lezzetli kısımlarından olan biftek pişirmek belki de bir sanattır. Her aşamasında özenli olunduğu zaman, ortaya nefis bir lezzet çıkacaktır.

İyi biftek sulu, yumuşak ve kendine has dana lezzetini vermelidir. Kasaptan aldığınızda kalın dilimlenmeli, et asla dövülmemelidir. Genç danadan biftek daha lezzetli olur. Düve bifteğin en iyi şekilde olanıdır. İyi biftek için gerekli unsurlar bir arada olmalıdır. Yani bifteğin elde edildiği hayvanın cinsi, kastaki yağ miktarı, vücutta nereden elde edildiği ve etin dinlendirme süresi direkt lezzetini etkiliyor.

İyi biftek etin neresinden çıkarılmalı?


Danadan en iyi biftek kaburga kısmından çıkar. Bu kısımda iki tarafta toplam 13'er kemik vardır. Kemiklerin ilk 5 tanesi omuz kısmında, bunların altında da kaburga bölümü olur. Bu bölüm 6 ve 12. Kemiklerin arasıdır. Bu bölümdeki et çok güzel olur. Bunu pirzola gibi kestiğinizde antrikot ya da dana pirzola elde edilir.
Bunu yanlamasına çıkardığınız zaman antrikot rosto olur. En iyi biftek bu bölümden çıkar. Kaburgadan sonra loin denilen bölüm var. Burası 13. Kaburgayla birlikte başlar. Bu bölümde kontrafile ve bonfile denilen et parçaları olur. Bu parçaları ince bir kemik ayırır. Eğer kontrafile kemiği çıkarılarak et enlemesine kesilirse, bu şekildeki biftek kontrafile olur. Kemik çıkarılmadan biftekler kesilirse, buna T-steak yani T kemiği bifteği denir. Bonfile bölümünden de güzel bir biftek çıkarabilirsiniz. 13. Kaburgadan sonra T kemiği başlar. Loin bölümünden sonra başlayan sirloin kısmı dananın daha ucuz olan ve piştiğinde daha çok çiğnemenizi gerektirecek bir kısımdır. Dananın diğer kısımlarının yemesi güzel olsa da piştiğinde orta bölümleri yumuşak kalmıyor. Dolayısıyla ızgara yapıldığında, hızlı pişerek, hemen sertleşiyorlar. Bu kısımları kıyma olarak değerlendirmek en iyisidir. Bonfileden sonra şatobriyan denilen et kısmı yumuşaklık bakımından ilk sıradadır. Fakat biftekte olan dana lezzeti bu bölümde olmaz. Çünkü bu kısım yağsız olur. Sağlık açısından yağsız et iyi olsa da lezzet bakımından aynı tadı vermezler. Antrikot kısmı danada en lezzetli olan, en fazla suyu içeren kasa sahip bölümdür. Bu et 8-9-10 numaradaki kaburgalar arasındadır. Bifteğin en iyi özelliklerini taşır.

Yumuşak biftek nasıl pişirilir?


Biftekte bulunan dalgalar, noktalar şeklindeki ince dağılmış yağlı kısımlar iyi, kaliteli bifteği gösteren unsurlardır. Mermer gibi görünen yağlı yerler bifteğin lezzetini gösterir. Bu görünüm ne kadar fazla olursa, bifteğiniz o kadar lezzetli olur. Çünkü biftek pişirilirken bu yağlı kısımlar erimekte ve kasların arasını sulandırmaktadır. Bu ise ete yumuşaklık veren bir unsurdur. Etin yumuşaklığına aynı zamanda kasların arasındaki dokulardır. Kolajen, elastin, retikülin denilen bu dokular pişirme sırasında değişerek, yumuşak jelatine sönüşmekte ve etin yumuşak olmasına neden olmaktadır. İyi biftekte hayvan kesildiğinde bağlayıcı dokular daha yumuşak, kaslarda sertleşmemiş olur. Kasları gelişen, fazla bağ dokusu olan, sert bölümler ızgarada güzel pişmez. Bu bölümleri biftek olarak kullanmamanız gerekir. Etin yumuşak pişmesine etki eden başka bir unsurda etin dinlendirmektir.

Biftek nasıl dinlendirilir?


Bifteğimizi dananın az hareketli kaslarının olduğu bölümden aldık. Buraları belirttiğimiz gibi en iyi biftek etinin olduğu kısımlar. Şimdi biftek etini dinlendirme aşamasına geldik. Bunu kuru ve ıslak olarak yapabiliriz. Bu sayede etlerin yumuşaklığı artıyor. Et bekledikçe değer kazanan bir besindir. Hem daha yumuşak oluyor hem de daha lezzetli oluyor. Kuru dinlendirme etin 1-3 derecedeki soğuk bir yerde asılarak 6 hafta kadar bekletilmesiyle oluyor. İlk 3 hafta dinleniyor, sonraki 3 haftada lezzeti artıyor. Bunu elbette evlerimizde yapamayız. Bu nedenle bifteği iyi bir kasaptan almalısınız. Islak dinlendirmede ise et vakumlanarak 3 hafta civarında dinlendiriliyor. Bunların arasında sadece lezzet farkı oluyor. Kuru dinlendirme diğerine göre daha lezzetli biftek yemenizi sağlıyor. Bizim evlerde yaptığımız eti marine etmek bu işlemlere destek oluyor. Bifteği zeytinyağı, süt, soğan suyu, karabiber gibi malzemelerle 3-5 saat bekleterek, damak tadınıza uygun lezzette bir et yeme şansınız olur.

Biftek nasıl pişirilir?

İyi bir biftek pişirmek için, dışını çok, ortasını ise az pişirmeniz gerekir. Çok pişirilen biftek, tüm özelliğini kaybeder. Az pişen biftekte lastik gibi olur, ortası soğuk olur. Etin içindeki yağlı kısımlar tam erimediğinde ise beğenmediğiniz bir lezzet ortaya çıkar. Önce bifteğin 2 saat kadar önce dolaptan çıkarılması gerekir. Eğer üzerinde fazla yağlı kısım varsa, bunları ızgarada yanmaması için sıyırın. Bunlar yandığında ette is yaparlar. Bu etin rengini istemediğiniz şekilde kötüleştirir. Biftek yüksek ısıda pişirilmelidir. İlk ızgaraya konduğunda biftek yapışsa da 2-3 dakikada kendini salar. Bunu maşayla çevirin. Etlerin üzerine asla çatal batırmayın. Bu etin suyunu dışarıya akıtacaktır ve lezzetini olumsuz etkileyecektir. Biftek bu şekilde en fazla 10 dakika içinde lezzetli bir şekilde pişecektir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 00:21:36
Biftek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biftek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biftek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fırında Salçalı Biftek

Fırında salçalı biftek, patates püresi ve pilavla birlikte akşam gelecek misafirlerinizi ağırlayacak kadar güzel bir tariftir. Sadece bifteğin yumuşacık pişm...
Devamını Oku

Biftek Yemekleri

Biftek yemekleri, biftek, dana etinden dilimlenerek kesilen, ızgara ya da kızartma yöntemiyle pişirilen et parçalarına verilen genel addır. Avrupa, ABD gibi ...
Devamını Oku

Soslu Biftek

Soslu biftek, Biftek hayvanın en güzel en yumuşak bölümünden elde edilen tavada ya da ızgarada pişirilen et dilimidir. Dana eti ya da sığır etinden elde edil...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek, harika bir ana yemek olarak servis edilebilir. Ancak tarifi hazırlarken özenli olmalısınız. Biftek olması gerektiği gibi pişirilmezse se...
Devamını Oku

Fırında Soslu Biftek

Fırında soslu biftek, fırın yemekleri her zaman misafirlerimizin gözüne daha güzel görünür üstelik çoğu yemeği tencere yerine fırında pişirmek de daha k...
Devamını Oku

Yumuşak Biftek Nasıl Pişirilir

Yumuşak biftek nasıl pişirilir, pek çok kişi yumuşak bir biftek pişirmek için kısık ateşte eti pişirmeyi deneyebilir. Ancak bu şekilde bifteğin suyu daha doğ...
Devamını Oku

Biftek Izgara

Biftek ızgara, eğer doğru yöntemle pişirilirse yumuşacık ve lezzetli olur. Biftek bildiğiniz gibi etin antrikot kısmıyla kıyaslandığında daha sert olur. Gene...
Devamını Oku

Domates Soslu Biftek

Domates soslu biftek, özel davetlerde sunabileceğiniz oldukça lezzetli bir tariftir. Biftekle yapılan çok farklı tarifler vardır. Ama salçalı, domates soslu ...
Devamını Oku

Biftek Fırında

Biftek Fırında, Biftekleri önceden et sosu hazırlayıp soteleyin sabahtan ve akşama kadar buzdolabında dinlendirin. Böylelikle dinlenen biftekler daha lezzetl...
Devamını Oku

Salçalı Biftek

Salçalı Biftek, Herkesin bayılarak yediği bir et yemeği vardır mutlaka benim ve ailemin en sevdiği et yemeği ise salçalı biftektir. Ben bu tarifi salçal...
Devamını Oku

Kobe Bifteği

Kobe bifteği, Japonya'da Wangyu bölgesinde özel olarak yetiştirilen hayvanlardan üretilen Kobe bifteği Dünyanın en pahalı eti olma özelliğine sahiptir. Bunun...
Devamını Oku

Biftek Terbiyesi

Biftek terbiyesi ile etinize tat katabilir ve etin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Terbiye edilmeden daha sonra baharat eklemesi yapılan etler o lezzetleri i...
Devamını Oku

Tavada Biftek

Tavada Biftek, Birçok kişi harika lezzetli biftek pişirmek ister, ancak pişerken etin sertleşip kayış gibi olmasından tereddüt eder. Biftek pişirmenin oldukç...
Devamını Oku

Biftek Et

Biftek et, Hayvanın diz ekleminin üst kısmına biftek et denir. Alt kısmı inciktir. Biftek et, buttan, böbreğin altından çıkar. Biftek et hayvanın en kıymetli...
Devamını Oku

Biftek Kaç Kalori?

Biftek kaç kalori, et tüketmek sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Dananın diz ekleminin üst kısmında bulunan, kalın et parçasına biftek denir. Dananı...
Devamını Oku

Biftek Tantuni

Biftek Tantuni, Mersin bölgesine has olan bir yemektir. İster tavuk etinden ister kırmızı etten hazırlanabilir. Kırmızı etin pişmesi uzun sürdüğü için ö...
Devamını Oku

Mantarlı Biftek

Mantarlı Biftek, bu tarif enfes bir et yemeği tarifidir. Mantarın o enfes tadı biftek eti ile gerçekten de müthiş oluyor. Bu et yemeği tarifini kesinlik...
Devamını Oku

Biftek Kızartma

Biftek kızartma, çoğu kişinin hayır diyemeyeceği kadar lezzetli olur. Bazıları eti salçalı, soslu severken, bazıları da bu tarifte olduğu gibi kızartılmış şe...
Devamını Oku

Dana Biftek

Dana Biftek, etin en güzel yeridir. Akşam yemeğinde şöyle bir et ziyafeti çekelim diyor iseniz dana biftek tam size göredir. Et yemeği seven bir kişi için da...
Devamını Oku

Patatesli Biftek

Patatesli Biftek hem mideye hem de göze hitap eden bir yemek çeşididir. Hazırlanması ve pişirmesi kolay bir yemek tarifidir. Acil yemeğe gelecek misafirlere ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biftek Tantuni
Mantarlı Biftek
Biftek Kızartma
Dana Biftek
Patatesli Biftek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024